Przygotowanie podłoża pod trawnik
Właściwe przygotowanie podłoża jest podstawowym warunkiem
gwarantującym uzyskanie trwałej, wysokiej jakości murawy.
Pierwszą czynnością jaką powinniśmy wykonać przed zasiewem
trawy to odchwaszczenie terenu przeznaczonego pod trawnik.
Można tego dokonać mechanicznie przy użyciu narzędzi
ogrodniczych lub przy pomocy środków chemicznych.
Czynność tą należy dokonać przed przekopaniem gleby.
Następnym etapem zakładania trawnika jest przekopanie gleby
na głębokość ok. 20-25 cm. Na stanowiskach bardzo słabych
podłoże należy zasilić torfem lub humusem. Przy słabym
i piaszczystym podłożu warstwa lepszej ziemi zapewni trawie
lepsze warunki, w szczególności zapewni odpowiednie warunki
do rozwoju systemu korzeniowego oraz ułatwi zatrzymanie
wilgoci i składników pokarmowych.
Wszystkie rośliny, w tym także trawy, do prawidłowego wzrostu
potrzebują odpowiednich ilości podstawowych składników
pokarmowych NPK (N – azot, P – fosfor, K – potas).
Aby kiełkujące nasiona trawy miały do dyspozycji optymalną
dawkę NPK, nawozy należy wprowadzić do gleby odpowiednio
wcześniej (7-10 dni) przed siewem, aby poszczególne składniki
mogły przejść do roztworu glebowego.
Równe podłoże ułatwia równomierny siew nasion,
podlewanie, koszenie i inne zabiegi pielęgnacyjne.
Dlatego warto przed siewem odpowiednio wyrównać teren
pod trawnik. Większe nierówności usuwamy przy pomocy szpadla,
zbierając podłoże w miejscach gdzie występują wzniesienia
i umieszczamy je w zagłębieniach terenu. Wszelkie bryły ziemi,
które utrudniają wysiew nasion należy rozbić
za pomocą metalowych grabi.