RZEŻUCHA - nasiona na kiełki - 30 g TORAF
nasiona na kiełki
Producent: Toraf
Kiełki nasion i młode siewki roślin są źródłem najcenniejszych dla organizmu człowieka składników odżywczych, mikroelementów, białka. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm.
W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 1,3 mg witaminy PP, 0,2 witaminy B1, B2, 160 mg potasu, 30 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała wartość kaloryczna rzeżuchy. Zawartość tych wszystkich związków i substancji powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
Produkcja domowa kiełków:
Naczynie szklane (np talerz, płytka miseczka) wyłożyć warstwą ligniny lub gazy i dobrze nawilżyć. Na wyrównaną powierzchnię wysypać nasiona tak aby nie zachodziły na siebie i przykryć cienką folią. Naczynie umieścić w ciepłym, widnym miejscu. Po dwóch dniach nasiona skiełkują a po 5-6 dniach siewki są gotowe do spożycia. Przez cały czas należy utrzymywać wilgotność podłoża ale nie zalewać nadmiernie wodą. Rzeżucha jest doskonała do kanapek i różnego rodzaju sałatek, surówek.
Przepis na surówkę z kiełkami:
Surówka z rzeżuchą
Składniki:
szklanka kiełków z rzeżuchy, kilka liści kapusty pekińskiej, puszka kukurydzy, czerwona papryka, świeży ogórek, 150 g sera żółtego, sos vinegret.
Wykonanie:
Ser, ogórki, paprykę pokroić w kostkę. Kapustę cienko posiekać, wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i odstawić na ok 1 godzinę. Przed podaniem udekorować kiełkami lub natką pietruszki.
Smacznego!